Brunnsliv

Nordens äldsta hälsobrunn med brunnssäsong grundades 1678 och har obrutet sedan dess lockat besökare från när och fjärran. Vi erbjuder en unik kombination av kultur, natur och historia på en plats som andas lugn och ro.

Brunnssäsong

Under den traditionella brunnssäsongen sommartid konserterar brunnsorkestern i paviljongen vid Schweizeriet som håller öppet med matservering dagligen. Upplev parken, njut en god måltid eller en kopp kaffe. Lyssna till brunnsorkestern. Prova på att gå i den berömda Grötlunken som avgår varje kväll under brunnssäsongen kl. 21.00, en taktfast promenad i sakta mak med vår brunnsorkester i täten.

Kasta ring

På ett träd utanför Societetsbyggningen finns en ring i ett snöre fäst i en gren. På trädstammen sitter en krok. Det gäller att svinga ringen så den fastnar på kroken.

Dricka brunn

Vandra ned till Högbrunnen för att smaka på det vatten som gjort Medevi berömt. 25 juli 1678 konstaterades vattnet i Medevi källa vara av sådan kvalitet att Nordens första kurort grundades. Det var den berömde vetenskapsmannen och läkaren Urban Hjärne som var här i egen hög person för att undersöka vattnet. Han blev också Medevis förste brunnsläkare. Det går än idag att dricka direkt ur Medevi källa.

Vandra på Östgötaleden

Vandra från eller till Medevi på Östgötaleden som består av totalt 140 mils vandring i hela Östergötland. Väl i Medevi kan du leva brunnsliv, äta god mat och koppla av. Lyssna på brunnsorkestern i parken. Kanske ta dig ett dopp i Vätterns friska vatten. Östgötalden går genom Medevi i skogen utefter Vätterns strand. Packa matsäcken, badkläderna, följ de orangea markeringarna och upplev Medevis vackra omgivningar.

Läs mer om Östgötaleden genom att klicka här.

Intresseföreningen

Det finns en ideell förening på Medevi som arbetat sedan tidigt 1980-tal med att värna Medevis kulturarv och traditioner. De erbjuder guidade turer, bemannar två museer och vattenserveringen i Högbrunnen för att nämna lite av vad de gör. Läs mer om deras utbud i sommar på deras egen hemsida, klicka här.

Medevi Brunnsorkester

Sedan 1870-talet har Medevi Brunnsorkester spelat på brunnen. Sammansättningen av instrument har varierat lite genom åren. Nu består brunnsorkestern av en traditionell mässingssextett förstärkt med trumma. De spelar på svenska tidstrogna instrument. Läs mer om Medevi Brunnsorkester på deras egen hemsida, klicka här.

Upptäck historien

Gör en resa i tiden, känn histoiens vingslag. Ladda ner appen GeoStory, klicka i ”Fri vandring” och vandra omkring på brunnsområdet så kommer flera geostories om Medevis historia att spelas upp. Du kan samla poäng och erövra platser med spelet Heritage Hunter.

Ladda ner appen och läs mer om GeoStory genom att klicka här.

Bad i Vättern

Ungefär två kilometer från brunnsområdet finns bad- och ångbåtsbrygga. Ytterligare några hundra meters promenad genom blåbärsskogen och du kommer fram till badstranden Torpa sand. Östgötaleden går utefter Vätterns strand. Medevis omgivningar bjuder vacker natur med vandringsleder och friska bad i Vättern.

Spela kägel

Kägelbanan ligger nerför backen och är från 1800-talet. Den är en av de första kägelbanorna i Sverige. Att spela kägel påminner en hel del om bowling. Man rullar träklot mot uppställda käglor och utefter hur käglorna faller får man poäng.

Paddla kajak

Ungefär två kilometer från brunnsområdet, nere vid Vättern finns kajaker för uthyrning. Hyr en kajak för några timmar och paddla bland öar, stränder och naturen. Ta ett svalkande dopp i Vätterns klara vatten. Ta med matsäck att njuta av på väl vald plats. Vätternkajaks hemsida, klicka här.