Hjärnes gärning

Urban Hjärnedagen 25 juli

Torsdag 25 juli firar vi traditionsenligt Urban Hjärnedagen, Medevi Brunns födelsedag. Det var den 25 juli 1678 som Urban Hjärne i egen hög person besökte Medevi för att på plats ta prover på vattnet i Medevi källa. Hjärne konstaterade att vattnet var av högsta kvalitet och Medevi hälsobrunn byggdes. Men det behövdes mer än vatten… Den 10 mars 1724 var Urban Hjärnes dödsdag och i år 2024 är det alltså 300 år sedan Urban Hjärne gick ur tiden. Vi hedrar hans minne och gärning på Urban Hjärnedagen, torsdag 25 juli.

Hjärnes Testamente var ett ”universalelixir” som ska ha skapats kring sekelskiftet 1700 av vetenskapsmannen och alkemisten Urban Hjärne. Det togs som bot mot alla möjliga sjukdomar och påstods ha undergörande effekter. Originalreceptet var hemligt, men Hjärnes Testamente blev mycket spritt och har genom historien sålts i många versioner runt om i världen. Det är mytomspunnet ända in i vår tid.

Bakom produkten står vetenskapshistorikern Hjalmar Fors och apotekaren Nils-Otto Ahnfelt som ägnat sju år åt att rekonstruera receptet.

Nils-Otto Ahnfelt är utbildad apotekare vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet där han också disputerade i Analytisk farmaceutisk kemi. Efter en karriär som forskningschef i läkemedelsindustrin väcktes hans intresse för idéhistoria. Hjalmar Fors är docent i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet och enhetschef vid Karolinska Institutets Hagströmerbibliotek. Med stöd ur Riksbankens Jubileumsfond har de rekonstruerat Hjärnes Testamente som nu säljs via det egna företaget Antidotarium AB.

– Vår Hjärnes Testamente är en modern smakrekonstruktion utifrån tidiga recept och analys av prover som vi hittat i museer och på apoteksvindar. Den har varken medicinska eller magiska egenskaper, men kan nu smakas som en bitter snaps, digestif eller drinkingrediens.

Ni får också lyssna till Lars Burman som är professor i litteraturvetenskap (tjl.) och överbibliotekarie vid Uppsala Universitetsbibliotek. Burman har i sin forskning intresserat sig för bland annat litterär retorik, bokhistoria och svensk barockdiktning. Burman disputerade 1990 på avhandlingen Den svenska stormaktstidens sonett och är idag ledamot av Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala, Kungliga Vetenskaps-Societeten i Uppsala och Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet i Uppsala.

Program

 • 11:00-14:00 Öppet Apotek. Lukta och känn på historiska läkemedel med apotekaren Nils-Otto Ahnfelt och medicinhistorikern Hjalmar Fors. 20 minuters pass, 50 kr/person. Boka tid genom mail till hotell@medevibrunn.se 
 • 17:00 Högbrunnen.
  • Medevi Brunnsorkester spelar inledningssång – fanbärare tågar in.
  • Konferencier Lisbet Gemzell hälsar välkommen och intervjuar Urban Hjärne och några andra profiler som har passerat Medevi Brunn under historiens gång.
  • Medevivisan sjunges och Medevi Brunnsorkester spelar.
  • Högtidstal av Lars Burman, professor Uppsala Universitet: Poeten Urban Hjärne och Hjalmar Fors, docent Karolinska Institutet: Alkemisten och läkaren Urban Hjärne.
  • Allt avslutas med en gemensam promenad ner till Svandammen.

Lisbet Gemzell är en av ägarna till Medevi Brunn och släkting till professor Carl Axel Gemzell (1910-2007) som grundade Stiftelsen Medevi Brunns Framtid 1996. Idag ägs Medevi Brunn av fastighetsbolaget Medevi Brunn AB. Huvudägare är Stiftelsen Medevi Brunns framtid. Stiftelsen skapades för att bistå till att kulturarvet Medevi Brunn med de 70-talet byggnaderna, brunnsparken och de unika brunnstraditionerna ska leva vidare. Resterande del av bolaget ägs av släktingar till professor Gemzell. Alla härstammar från apotekare Axel Sandberg (1839-1911) som förvärvade sin aktiepost i bolaget 1886. Lisbet och hennes dotter Signe anordnar varje år på Urban Hjärnedagen ett litet skådespel med karaktärer ur Medevi Brunns historia.

Fri entré till firandet i Högbrunnen.

 • 19:00 Middag i Wärdshuset med föredrag.
  • Nils-Otto Ahnfelt, apotekare och läkemedelsforskare: Hjärnes Testamente – Ett återuppståndet universalelixir från 1700-talet.
  • Trerätters middag med snaps – Hjärnes Testamente. 595 kr/person, övrig dryck tillkommer. Boka middag genom formuläret nedan.
Urban Hjärnes meny

med inspiration från en svunnen tid…

Förrätt: Lantpaté med picklade kantareller & smörstekt kavring

Huvudrätt: Halstrad röding med gräslökssås, sockerärtor, rädisor & dillslungad potatis

Efterrätt: Fruktkaka med vispad grädde & bär

 • 20:45 Societetsverandan. Marschkonsert.
 • 21:00 GRÖTLUNK.

 

Boka din vistelse på Medevi Brunn