Att göra

Historisk miljö och fantastisk natur. Några tips vad du kan göra på Medevi.

Nordens äldsta hälsobrunn med Brunnssäsong varje sommar sedan kurorten grundades 1678 av läkaren och vetenskapsmannen Urban Hjärne. Medevi lockar sedan medeltiden och fortfarande idag besökare från när och fjärran. Vi erbjuder en unik kombination av kultur, natur och historia på en plats som andas lugn och ro.

Schweizeriet

1800-talets café där det bland annat serverades varm punch kallas Schweizeri. Schweizeriet har öppet sin servering med mat och hembakat sommartid. När Medevi Brunnsorkester vistas på Medevi konserterar de i paviljongen. Upplev parken, njut en god måltid eller en kopp kaffe, strosa omkring bland husen.  

Dricka brunn

Högbrunnen är öppen för vattenutskänkning dagligen sommartid.  Smaka på det vatten som gjort Medevi berömt. 25 juli 1678 konstaterades vattnet i Medevi källa vara av sådan kvalitet att Nordens första kurort grundades. Detta firas med Urban Hjärnedagen varje 25 juli. Det var den berömde vetenskapsmannen och läkaren Urban Hjärne som var här i egen hög person för att undersöka vattnet. Han blev också Medevis förste brunnsläkare.

Vandra på Östgötaleden

Vandra från eller till Medevi på Östgötaleden som består av totalt 140 mils vandring i hela Östergötland. Väl i Medevi kan du leva brunnsliv, äta god mat och koppla av. Lyssna på brunnsorkestern i parken. Kanske ta dig ett dopp i Vätterns friska vatten. Östgötalden går genom Medevi i skogen utefter Vätterns strand. Packa matsäcken, badkläderna, följ de orangea markeringarna och upplev Medevis vackra omgivningar.

Läs mer om Östgötaleden genom att klicka här

Kasta ring

På ett träd utanför Societetsbyggningen finns en ring i ett snöre fäst i en gren. På trädstammen sitter en krok. Det gäller att svinga ringen så den fastnar på kroken.

Intresseföreningen

Det finns en ideell förening på Medevi som arbetat sedan tidigt 1980-tal med att värna Medevis kulturarv och traditioner. De erbjuder guidade turer, bemannar två museer och vattenserveringen i Högbrunnen för att nämna lite av vad de gör. Läs mer om deras utbud i sommar på deras egen hemsida, klicka här

Brunnsorkestern

Sedan 1870-talet har Medevi Brunnsorkester spelat på brunnen. Det Medevi är mest känt för är Grötlunken som avgår varje kväll 21:00 under vår Brunnssäsong. Läs mer om Medevi Brunnsorkester (MBO) på deras egen hemsida, klicka här

Upptäck historien

Gör en resa i tiden, känn histoiens vingslag. Ladda ner appen GeoStory, vandra omkring på brunnsområdet så finns flera geostories om Medevis historia att lyssna till.

Du kan samla poäng och erövra platser med spelet Heritage Hunter.

Ladda ner appen och läs mer om GeoStory genom att klicka här.

Bad i Vättern

Ungefär två kilometer från brunnsområdet finns bad- och ångbåtsbrygga. Ytterligare några hundra meters promenad genom blåbärsskogen och du kommer fram till badstranden Torpa sand. Östgötaleden går utefter Vätterns strand. Medevis omgivningar bjuder vacker natur med vandringsleder och friska bad i Vättern.

Paddla kajak

Upptäck Vättern från en kajak. Kontakta naturguiderna Birgitta och Torsten på Nordic Ecotours för en oförglömlig naturupplevelse.

Spela kägel

Kägelbanan ligger nerför backen och är från 1800-talet. Den är en av de första kägelbanorna i Sverige. Att spela kägel påminner en hel del om bowling. Man rullar träklot mot uppställda käglor och utefter hur käglorna faller får man poäng. Fråga i Schweizeriet om ni vill prova!