Renovering

Renovering, byggnation och förändringar på Medevi Brunn

Sedan hösten 2015 har det pågått ett intensivt planerande på Medevi Brunn. Renoveringsplaner togs fram för interiör och exteriör renovering – till en början med fokus på de fastigheter gästerna rör sig i. En 10-årig renoverings- och finansieringsplan togs fram. Inte bara på faktisk renovering av byggnader utan även hur man ska återställa Medevi Brunn till dess forna glans avseende övriga miljöer, service- och matupplevelser och återigen välkomna gäster som kommer för en upplevelse utöver det vanliga.

I samtliga projekt Medevi gör är Länsstyrelsen involverad – dels för rådgivning och tillstånd men även för besiktning efter slutförda projekt. Det är viktigt att allt blir rätt och riktigt så Brunnens ursprungliga charm behålls/återställs.

Allt arbete planeras in så att det stör Brunnens gäster så lite som möjligt men samtidigt är det av stort intresse för många att följa arbetet med en försiktig renovering av gamla K-märkta byggnader. Så syns gör det, stör gör det inte!

 

Under 2016 och 2017 har mycket hänt

Entréer

Både Societetsbyggningen och Stora Matsalen (eller Brunnssalongen som den sistnämnda också kallas) har fått nyrenoverade entréer. De gamla slitna linoleummattorna har tagits bort, trägolven har tagits fram och målats. I Stora Matsalens entré har väggarna målats, de ursprungliga hatt- och rockhängarna har renoverats och återställts och entrén är nu en värdig välkomnande plats att tåga in genom på vägen till den anrika salen med sina fantastiska målningar. Societetsentrén har även den målats med marmorering nederst och enhetligt upptill. Dock så sattes vinterhugget, kvistfritt virke upp först – allt för att det skulle bli så autentiskt som möjligt. Toaletterna har även de renoverats varav den ena är även handikappvänlig.

Köket

Köket i Wärdshuset har totalrenoverats och fått delvis ny utrustning men framför allt är det lätt att hålla rent, fräscht och logistiskt rätt. Allt för att Medevi ska kunna leverera en matupplevelse av kvalitet från början till slut.

Resbyggningen

Sveriges äldsta hotellbyggnad Resbyggningen – har totalrenoverats. De tolv rummen har fått nya helkaklade badrum, tapeter med tidsenligt mönster och alla golv är slipade och behandlade så de charmiga trägolven visas upp. Alla snickerier är ommålade och noggrant renoverade. Inget rum är det andra likt, de skiljer sig avseende tapeter och inredning och utsmyckning. Även i korridoren där det tidigare låg en heltäckningsmatta har de ursprungliga trägolvet tagits fram och varsamt slipats och behandlats, väggar och snickerier är ommålade. Många liter med pigmenterad linoljefärg har gått åt minsann.

Göteborgsbyggningen

Göteborgsbyggningen har renoverats exteriört. Interiört är det fräscht och fint i de 8 dubbelrummen med tillhörande salonger. Fasaden är borstad, timmer är utbytt, flera lager med färg på timret har kommit på, fönster är omkittade och nymålade tillsammans med övriga snickerier.

Verandorna i början av Stora Gången, totalt 6 stycken är även de skrapade och nymålade. Här var det en utmaning att få till fina färglager på all snickarglädje som visas upp.

Fönster

Flera fönster på övriga byggnader har också renoverats. Detta är ett ständigt pågående arbete och snickeriverkstaden har fått göra som så att fönster kan repareras i olika stadier. Allt från att laga det som är sönder till att, skrapa, kitta och måla och så småningom hänga upp färdigrenoverade fönster för torkning. Ventilationen ska vara mycket bra, arbetsytorna lämpliga och upphängningsanordningar smidiga.

Kägelbanan

Den anrika Kägelbanan fortsatte renoveras och färdigställdes i sin helhet sommaren 2017. Nu lyser hela byggnaden välkomnande alldeles i kanten av Brunnsparken. Många är de som spelat och provat på dåtidens bowlingform.

Boule

En boulebana har byggts alldeles bredvid Schweizeriet till glädje för Medevis både små och stora gäster. Här kan det gå riktigt hett till också när gästerna har en pågående turnering, varje millimeter räknas och bedöms.

Utomhus spabad

Lagom till säsongen 2017 installerades ett utomhus bubbel-spa bad. Här kan man sitta i den lummiga Brunnsparken och njuta av värme, lugn och ro medan vattnet bubblar och virvlar avslappnande.

Konferenslokaler

På Societetens övervåning och även i Röda Salongen har det förändrats. Här har nya möbler köpts in, ny teknik installerats och Medevi är nu rustade att välkomna konferenser och möten med de moderniteter som dagens gäster kräver – allt inramat av charmigt och individuellt inredda historiska rum. Det ska vara en upplevelse – inte bara att vara i Medevi Brunn som en fantastisk historisk plats utan även i konferens- och boenderum.

Miljöberikning

Ett gediget arbete har påbörjats som Brunnen kallar miljöberikning. Det går ut på att skapa mysiga välkomnande miljöer med inredningsdetaljer. Detta är en utmaning att mixa det gamla, genuina med nutidens krav på teknik och bekvämlighet. Det gäller att hitta rätt detaljer i minsta sak. Dels utsmyckning av lokaler och rum men även allt från kranar, toalettrullehållare, speglar, kuddar, möbler etc. Det handlar också om att kombinera funktionalitet med komfort, visuell upplevelse med praktik, moderniteter med det genuina. Detta är ett långsiktigt arbete och Brunnen har påbörjat resan till många gästers förtjusning.

 

2018 OCH FRAMÅT

Långbyggningen

Året inleddes med att riva ut Långbyggningens rum som ska totalrenoveras – nya helkaklade badrum, nya tapeter, återställda golv och nymålade snickerier. När detta är klart står ytterligare 10 nyrenoverade och miljöberikade rum färdiga att välkomna Brunnens gäster.

Miljömedveten uppvärmning

Resbyggningens rum har fått ny mer miljömedveten uppvärmning. Jordvärmen försörjer nu inte bara kontors-, Göteborgs- och Långbyggningens hus utan även Resbyggningens rum med vattenburen jordvärme. Societetsbyggningens uppvärmning är bytt från olja till bergsvärme och Wärdshusets kök och vatten värms upp av luft/vatten pump.

Schweizeriet

Schweizeriet – Brunnens café med dagliga konserter av Medevi Brunnsorkester– kommer att renoveras interiört såväl som exteriört.

Verandor och fönster

Arbetet med veranda- och fönsterrenoveringar fortgår parallellt med övrigt arbete och planeras in mellan projekten och styrs mycket av väder och vind.

Stora Matsalen

Denna ståtliga byggnad kommer att renoveras exteriört. Byte av timmer vid behov, snickerier ska målas och fasaden borstas och nymålas.

Brunnsparken

Ambitionen är också att påbörja arbetet att återställa Brunnsparken till dess forna prakt. Sly ska rensas, ytor hållas öppna, grusgångar ska kantas och den gamla miljön ska framträda ännu bättre. Även detta är ett arbete som tar tid och måste göras planerat och strukturerat. Men en början på detta kommer att ske under 2018.

Många är säkert de projekt som glömts bort att nämnas, de blir en glädjande nyhet för Brunnens alla gäster. Att upptäcka fina detaljer och nyrenoverade ytor i denna historiska miljö inramat av excellent service, ett härligt mat- och dryckesutbud – vad kan bli bättre? Upptäck lugnet på Medevi Brunn du också.

Varmt välkommen!