Brunnsprogrammet

Brunnsprogram 24/6-13/8 2017

08.00 Morgonbön Brunnskyrkan, måndag-fredag
11.00-19.30 Vattenutskänkning, dagligen
11.00-21.30 Apoteksbyggningen, dagligen
15.00 Eftermiddagskonsert med Medevi Brunnsorkester tisdag-söndag. Söndagar tedans. Jularboklubben måndagar
16.00 Daglig guidning, utgår från flaggstången
19.30-20.15 Kvällskonsert med Medevi Brunnsorkester, tisdag-söndag. Torsdag med Melodikryss
20.45-21.00 Marschkonsert med Medevi Brunnsorkester från Societetsverandan, dagligen
21.00-21.15 Grötlunk, direkt efter marschkonsert
08.00 Revelj med Medevi Brunnsorkester med kort konsert, söndagar. Utgår från Gamla Granskogsbyggningen
11.00 Gudstjänst, Brunnskyrkan, söndagar
20.00 Musik & Lyrik, Brunnskyrkan, måndagar
21.45-22.30 Skymningskonsert med Medevi Brunnsorkester fredagar

Medevi Brunnsorkester

Medevi Brunnsorkester har spelat varje sommar sedan 1870-talet. Numera består orkestern av utvalda professionella musiker, musiklärare och kompetenta amatörer som alla spelar ideellt. Medevi Brunnsorkester är en mässingssextett och spelar på historiskt tidsenliga, svenska instrument. De har en repertoar på över tusen musikstycken – allt från operetter och valser till ny modern musik. Under brunnssäsongen ljuder ljuva toner från musikpaviljongen vid café Schweizeriet när de spelar – både eftermiddagskonsert och kvällskonsert. På fredagskvällarna kan man även njuta av skymningskonsert när sommarkvällen lider mot sitt slut. Läs mer om Brunnsorkestern klicka här

Grötlunken

Varje kväll samlas man till marschkonsert och Grötlunk. Då marscherar orkestern i täten och gäster och besökare går efter. Det är alltid samma marsch som spelas, komponerad av Friedrich Zikoff. Man utser en standarbärare – ett hedersamt uppdrag – som i sin tur väljer tofslärkor. Med pompa och ståt går man sedan en liten promenad på stora gången och avslutar med en kort ceremoni vid Societetsverandan – där man önskar varandra god natt. Grötlunken bör upplevas minst en gång i livet.

Guidade visningar

Följ med på en guidad tur genom Medevi Brunns historia! Du får bland annat besöka Sveriges äldsta apotek, Lasarettsmuseet och Piperska byggningen med utsökta 1700-talsmöbler. Naturligtvis får du också dricka brunn. Stärkt av det hälsobringande vattnet går turen vidare i vår fantastiska kulturhistoriska miljö. Dagliga guidningar under brunnssäsong samt förbokade guidningar för grupper från april till oktober. Boka guidningar på 0141-911 00.

Apoteksmuseet

Det intressanta Apoteksmuseet är öppet dagligen under brunnssäsongen. Inredningen är från tidigt 1700-tal och lär vara Sveriges äldsta. Här finns många gamla apparater och konstruktioner som använts i behandlingen av patienter på Medevi Brunn genom århundradena, till exempel Berzelius elektricitetsmaskin för behandling av reumatiker med elchocker och pillerbrädan som användes från 1600-talet ända fram till 1977.

Lasarettsmuseet

Lasarettsverksamhet har funnits på Medevi Brunn sedan 1600-talet och finansierades länge av gåvor och insamlingar. Från 1949 till 1982 drevs det av Landstinget och här har cirka 140 000 patienter vistats, varav det stora flertalet lämnade Medevi märkbart förbättrade till kropp och själ. Numera är det museum som visas i samband med guidade turer.

Piperska byggningen

Piperska byggningen är nu museum och här finns några av de förnämsta möblerna på Medevi Brunn. Piperska byggningen ingår i den guidade turen.

Hantverksutställningar

Under hela brunnssäsongen är det konst- och hantverksutställningar i Kyrkbyggningen och Gråbyggningen. Här ställs allt från textilhantverk till akvareller och oljemålningar ut. Även i samband med Konstrundan kan man njuta av konst och hantverk på Medevi.